Weet waar je op moet letten

Dat voeten bij het sporten extra belast worden is vaak wel duidelijk maar wist je dat bij hardlopen de voeten wel 3 keer het lichaamsgewicht moeten dragen ten opzichte van gewoon lopen? Hoe zorg je nou dat je klachtenvrij blijft sporten?

Waar moet je op letten?

Iedere sport kent zijn eigen specifieke belasting voor de voet. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Klik op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie waar je op kunt letten:

Een goede sportschoen

Let bij het kiezen van een sportschoen op:

  • Heeft een pasvorm die de voet goed omsluit. Met name bij de hiel en op de wreef.
  • Heeft voldoende demping om sprongkracht op te vangen.
  • Heeft een zool met het juiste profiel. Het profiel van een zaalschoen is anders dan dat van bijvoorbeeld een hardloopschoen.
  • Heeft genoeg ruimte voor de tenen om te kunnen bewegen. De schoen mag niet knellen. Je moet de tenen kunnen bewegen in de schoen. Dit is belangrijk voor een goede doorbloeding van de voeten tijdens het sporten.

Een goede warming-up

Een goede warming-up is belangrijk voor je lichaam en dus ook voor de voeten. Door warme spieren kun je betere prestaties leveren en blessures voorkomen. Een goede warming-up bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Rekoefeningen
  2. Circulatie warming-up (algemene warming-up)
  3. Sport specifieke warming-up

Rust

Rust na een training geeft de voeten de kans om te herstellen. Dit is net zo belangrijk als de training zelf.

Pijn tijdens het sporten

Belangrijk is om te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Een verkeerde stand van de voet zorgt vaak voor knieklachten, heupklachten of lage rugklachten. Als de klachten niet weggaan na het sporten of steeds terugkeren is het goed om dit te laten onderzoeken. Het hoeft echt niet te betekenen dat je moet stoppen met sporten. Een steunzool gericht op jouw klachten kan beteken dat je nog lang kan sporten.

Pijn tijdens het sporten

Sportblessures die vaak voorkomen

Het maakt niet uit hoe vaak en in welke intentie een sport wordt beoefend: iedereen is op zijn manier belastbaar. Mocht die belastbaarheid net niet voldoende zijn, dan kan er een bepaalde blessure ontstaan.

Veelvoorkomende sportblessures

Hieronder woorden veelvoorkomende sportblessures uitgelicht. Klik op één van de onderstaande voetklachten voor meer informatie:

Achillespeesblessure

De achillespees verbindt de kuitspieren met de voet. Een blessure aan de achillespees komt veel voor bij hardlopen of bij sporten waarbij hardlopen of springen een onderdeel is. Pijn bevindt zich meestal bij de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen tot zo’n 5cm boven de aanhechting. De pees is gezwollen doordat hij vocht vasthoudt.

De klachten kunnen een reactie zijn op een enkele training waarbij de achillespees flink is belast. Pijn kan ook komen doordat de pees gedurende langere tijd teveel is belast. De klachten duren dan meestal langer dan 6 weken en de pijn is ook in rust aanwezig. In het tweede geval van overbelasting duurt het veel langer voordat de pees is hersteld.

Oorzaak van achillespeesblessures

Klachten kunnen ontstaan als we te snel willen opbouwen wat betreft duur en intensiteit. Verder zijn mogelijke oorzaken:

  • Sporten op een harde ondergrond.
  • Schoenen met weinig demping.
  • Voetstand waarbij het hielbeen teveel naar binnen of naar buiten staat. Dit heeft invloed op het afwikkelen van de voet en daarbij op de trekkracht op de achillespees.
  • Als we ouder worden is de kans op achillespeesklachten ook groter doordat de kwaliteit van het peesweefsel minder wordt.

Behandeling van achillespeesblessures

Voor achillespeesblessures zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Fysiotherapie
  • Shockwave therapie: een behandeling waarbij door middel van drukstootjes weefsel wordt aangezet zich weerbaarder te maken.
  • Steunzolen om de stand van de voet te corrigeren.
  • Schoenadvies.

Shin splints

Shin splints zijn een overbelasting van het scheenbeen aan de binnenzijde van het been. Door trekkracht aan de spieren en pezen in het onderbeen en teveel en langdurige compressiekrachten op het scheenbeen (het bot). Komt veel voor bij hardlopers maar ook bij mensen die na een periode van rust opeens weer gaan sporten. De pijn wordt eerst gevoeld bij inspanning maar later ook bij dagelijkse bezigheden.

Oorzaak van shin splints

Shin splints worden veroorzaakt door overbelasting. Hoe meer belasting hoe groter de kans op shin splints. Verder zijn mogelijke oorzaken:

  • Geslacht
    Shin splints komt vaker voor bij vrouwen
  • Platvoet
    Door het naar binnen kantelen van de voeten trekken spieren en pezen harder aan de binnenkant van het scheenbeen en wordt het bot hierdoor meer belast.
  • Overgewicht
  • Schoenen zonder demping

Behandeling van achillespeesblessures

Voor shin splints zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Fysiotherapie en /of manuele therapie
    Dit is gericht op het sterker maken van de spieren in het onderbeen
  • Steunzolen
    Met steunzolen wordt voorkomen dat de enkels en voeten naar binnen kantelen waardoor de pezen en spieren ontlast worden.
  • Shockwave
    Dit is een behandeling waarbij door middel van drukstootjes weefsel wordt aangezet zich weerbaarder te maken.
  • Dryneedling
    Hierbij wordt met naaldjes de spieren van de kuit en het botvlies behandeld.

Knieklachten

Een knie bestaat uit de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen (scheenbeen) de knieschijf, meniscus, kniebanden en ligamenten. Het is een scharniergewricht waardoor het maar 1 beweging kan maken, namelijk strekken en buigen. Mensen ervaren vaak pijn en functieverlies.

Oorzaak van knieklachten

Knieklachten ontstaan vaak door overbelasting, doordat de voet bij het afwikkelen teveel naar binnen zakt. Dit geeft overbelasting van de kniebanden aan de binnenkant van de knie. Verder zijn mogelijke oorzaken:

  • Verdraaiing van de knie waarbij het onderbeen blijft staan.
  • Artrose, waardoor stijfheid en pijn optreden. Bij artrose is het kraakbeen aangetast maar ook groeien er botpuntjes aan het bot onder het kraakbeen die pijn kunnen veroorzaken aan de structuren er omheen. Ook het slijmvlies van de knie wordt dikker en raakt ontstoken.
  • Overbelasting van de patellapees (Springers knie) De patellapees zorgt voor de overgang van het bovenbeen naar het onderbeen. Bij overbelasting ontstaan er klachten.

Behandeling van knieklachten

Voor knieklachten zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Steunzolen
    Het voorkomen van een teveel naar binnen of naar buiten kantelen van de voet tijdens het lopen heeft een positieve invloed op de beweging van de knie.
  • Fysiotherapie
    Versterken van de bovenbeenspieren.
  • Shockwave
    Verstevigen van het weefsel van de patellapees.
  • Looppatroon aanpassen
    Haklanding veranderen in een landing meer naar de middenvoet
  • Stapfrequentie vergroten

Peesplaatontsteking

De peesplaat (fascia plantaris) loopt van het hielbeen naar de voorvoet, ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Wanneer er een te grote spanning op de peesplaat komt, kunnen er beschadigingen of scheurtjes ontstaan. Vaak heeft men vooral pijn aan de onderzijde van de hiel na een poosje gezeten te hebben of in de ochtend bij het opstaan.

Oorzaak van een peesplaatontsteking

Een peesplaatontsteking ontstaat voornamelijk door teveel trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen door overgewicht. De peesplaat wordt dan meer belast en raakt eerder overbelast. Verder zijn mogelijke oorzaken:

  • Verkorte achillespees of verkorte kuitspieren;
  • Komt vaker voor bij mensen die beginnen met hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet veel belast wordt.

Behandeling van een peesplaatontsteking

Voor een peesplaatontsteking zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Steunzolen
    Steunzolen met demping en evt correctie van de voetstand. Dit verminderd de trekkrachten op de peesplaat en geeft rust aan de peesplaat.
  • Fysiotherapie
    Krachttraining en rekoefeningen
  • Shockwave
    Een behandeling waarbij door middel van drukstootjes weefsel wordt aangezet zich weerbaarder te maken.
  • Nachtspalk
    Een nachtspalk zorgt ervoor dat de spieren en peesplaat onder de voet op lengte worden gehouden

Vind een praktijk

Heeft u last van sportblessures? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Erica Last. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw