Bekijk de onderstaande video

Uw voet is door uw podoloog onderzocht en er is geconstateerd dat u een klacht heeft die veroorzaakt wordt door een probleem in de achillespees. In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de achillespees sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder u start met oefenen des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kunnen de klachten verergeren.

Over de achillespees

De achillespees verbindt de kuitspier met het hielbeen. De driehoofdige kuitspier begin zowel boven als onder de knie en vormen, halverwege het onderbeen, samen de achillespees waarna deze aanhecht op het hielbeen.

Overbelasting van de achillespees

Oorzaken waardoor uw klachten zijn ontstaan hebben meestal te maken met overbelasting, bijvoorbeeld door hardlopen en sport. Mensen met een korte kuitspier kunnen de klachten ook ontwikkelen bij lang staan en lopen op blote voeten of platte schoenen.

Meer over deze voetklacht

Over de oefening

Deze excentrische training is een oefening waarbij u de aangedane pees weer belastbaar maakt. Hierdoor worden uw spieren sterker en bevorderd uw herstel. Voor deze oefening heeft u de volgende benodigdheden nodig:

  • Onderste traptrede of een stevig opstapje
  • Opgerolde handdoek
  • Stoel of trapleuning

Volgens het Alfredson-protocol moet u deze oefening (zie video) uitvoeren in 3 sets van 15 herhalingen. Begin de oefening met de knieën recht. Als u 3 sets van 15 herhalingen hebt uitgevoerd met uw knieën recht op de trede, herhaal dan het Alfredson-protocol met uw knieën licht gebogen. Voer weer 3 sets van 15 herhalingen uit.

De twee oefeningen van het Alfredson-protocol moeten tweemaal per dag worden uitgevoerd. Dat betekent dat u 's morgens en' s avonds 3 sets van 15 herhalingen van de knieoefeningen met rechte knie en gebogen knieën moet doen. In totaal zou u dagelijks 180 herhalingen van de oefening moeten uitvoeren.

Vind een praktijk

Heeft u vragen over deze oefening? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu