Een hulpmiddel tegen voorvoetklachten of problemen aan de tenen

Met enige regelmaat krijg ik in de praktijk te maken met mensen met (naar eigen zeggen) vervelende tenen. Vaak gaat het dan om een drukpuntje op de teen, aan het topje van de teen of tussen de tenen. Ook vergroeiingen of scheefstand van tenen komt regelmatig voor.

In een eerdere blog kan u lezen dat sommige van deze problemen op te lossen zijn met therapiesokken. Een ander hulpmiddel is een siliconen-orthese.

 Helpt een siliconen-orthese bij voetklachten?

Een siliconen-orthese is een hulpmiddel dat door de podoloog direct op uw voet gemaakt wordt, en u tussen, om of over uw teen heen draagt om het probleem aan uw teen op te lossen, er zijn heel wat verschillende problemen die met dit hulpmiddel op te lossen zijn.

Waarvoor helpt een siliconen-orthese?

Hieronder staan een aantal voorbeelden van hoe een siliconen-orthese ingezet kan worden:

 • Een siliconen-orthese tussen twee tenen waar een hardnekkig likdoorntje zit;
 • Een siliconen-orthese bij een teen in klauwstand om een rood pijnlijk plekje op de teen te verhelpen;
 • Door de scheefstand van de grote teen is de tweede teen over de grote teen aan het heen groeien, een orthese kan er in dit geval voor zorgen dat het tweede teentje niet over de grote teen heen kan;
 • Door de klauwstand van één of verschillende tenen zijn de topjes van de tenen erg gevoelig, een orthese kan de stand iets veranderen waardoor de topjes niet meer zo belast worden;
 • Een ontsteking in een teen tijdelijk door een orthese ontlasten, waardoor de teen de kans krijgt om te genezen.

Zo zijn er een heleboel verschillende problemen waar een teenstukje bij kan helpen.

Een prothese?

Iets waar zomaar niet aan gedacht wordt is een prothese (vervanging) van een teen. Na een teenamputatie kunnen er wat problemen zijn met de naastliggende tenen omdat deze geen tegendruk meer krijgen van de verwijderde teen, en kunnen deze tenen scheef komen te staan. Een vervangende teen (prothese) kan dan uitkomst bieden. Maar ook cosmetisch kan een prothese fijn zijn, in een open schoentje kijkt het niet zo vreemd als er een prothese wordt gedragen.

Ik denk dat mijn bijzonderste cosmetische prothese een teenprothese van 2 tenen voor een rolstoeldanseres (met een mooie jurk, mooie dansschoenen was het gat waar haar tenen zaten minder mooi) was, en zij nu met trots haar dansschoenen aan doet, waar zij voorheen een beetje twijfelde of het wel kon.

Siliconen-orthese versus therapiesokken

Wat is nu beter, therapiesokken of een siliconeorthese? Dit antwoord is per patiënt, per klacht en per gebruiksmoment verschillend. Samen met de (register) podoloog van de Podozorg praktijk kunt u deze vraag beantwoorden en zal samen met u alle mogelijkheden afwegen om zo voor u de beste oplossing voor uw probleem te vinden.

Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen