De ziekte van Ledderhose: pijnlijke bultjes onder de voet

Onder de middenvoet kunnen een of meerdere knobbeltjes of bultjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel. De bultjes onder de voet groeien over het algemeen langzaam en worden meestal niet groter dan 2 centimeter in doorsnede. De knobbeltjes voelen hard aan en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze zijn rond of plat van vorm en zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog. Deze onschuldige aandoening wordt ziekte van Ledderhose genoemd.

1 = hielbeen, 2 = bultje door Ledderhose, 3 = peesplaat

In dit artikel

In dit artikel leest u over de ziekte van Ledderhose die gekenmerkt wordt door pijnlijke bultjes onder de voet. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Symptomen van de bultjes onder de voet

De meeste mensen met (bindweefsel) bultjes onder de voet hebben geen klachten. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat, waar de bindweefselknobbels zich in bevinden, overbelast raken.

Bij een afwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit kan een oncomfortabel, soms branderig, gevoel geven. Daarnaast kunnen er pijnklachten ontstaan doordat er teveel druk op de knobbels komt tijdens het staan en lopen.

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de buljtes duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Oorzaken van de bultjes onder de voet

De ziekte van Ledderhose is aangeboren en kan familiair aanwezig zijn. Het verschijnsel kan ook in de handen voorkomen, dit wordt de ziekte van Dupuytren genoemd. Ledderhose kan op iedere leeftijd ontstaan, hoewel dit bij kinderen zeldzaam is. In ruim een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan.

Behandeling van de bultjes onder de voet

Tot nu toe is er nog geen behandeling die de zwellingen bij de ziekte van Ledderhose kan laten verdwijnen. Een operatie wordt over het algemeen afgeraden omdat de knobbeltjes weer terug kunnen komen.

Wanneer pijnklachten tijdens het lopen ontstaan kan de podoloog of podotherapeut een steunzool maken die de voetstand en de afwikkeling verbeteren. Hierdoor neemt de spanning op de peesplaat af. En door uitsparingen ter plaatse van de knobbels te maken wordt voorkomen dat er teveel druk op de knobbels komt. Dit geeft veelal goede resultaten.

Vind een praktijk

Heeft u last van pijnlijke bulten onder uw voet en wilt u advies van een podoloog of podotherapeut? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot