Gastblog van Inge Klein Koerkamp

Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Janssen van Dijke fysiotherapeuten en Podozorg. In dit artikel vertelt (sport)fysiotherapeut Inge Klein Koerkamp over haar ervaring met de samenwerking tussen de podotherapeut en de fysiotherapeut.

Als fysiotherapeut zijnde behandel je veel verschillende soorten klachten op verschillende plekken in het lichaam. Een podotherapeut behandelt de patiënt op specialistische wijze vanuit de voeten, daarin kunnen de fysiotherapeut en de podotherapeut elkaar versterken, begint Inge haar verhaal.

De ondersteunende rol van de podotherapeut aan de fysiotherapeut

Een verloop dat veel terugkomt binnen de praktijken is dat de patiënt in eerste instantie binnenkomt met heup-, knie- of bijvoorbeeld rugklachten. Wanneer er wordt gekeken naar de hele keten, vanaf de voeten naar boven, dan blijkt meer dan eens dat de klacht voorkomt uit de voeten. Zo kan de stand van de voeten afwijken, zakt de ene voet meer in dan de andere, of zijn tenen niet beweeglijk. In het laatste geval wikkelt de patiënt de voet op een onjuiste manier af waardoor er een andere aansturing en beweging ontstaat rondom de knieën of heup.

Wat dus ogenschijnlijk begon met klachten elders in het lichaam blijkt dus in sommige gevallen vanuit de voeten te ontstaan of wordt in stand gehouden door voetproblemen. De podotherapeut kan in dergelijke casussen heel goed ondersteunen om bepaalde flexibiliteit of ondersteuning van de voeten te waarborgen waardoor er verbetering ontstaat in de hele keten, dus ook in de knieën, heupen of in de rug. Met de hulp van een podotherapeut wordt er zo dus nog meer efficiënte zorg verleend, vervolgt Inge.

“Wanneer ik zelf vind dat ik met mijn eigen behandeling onvoldoende resultaat behaal dan ga ik verder kijken waar ik nog ondersteuning kan vinden, wanneer erna twee of drie behandelingen nog niet voldoende resultaat is behaald. Een paar extra ogen van de podotherapeut kunnen dan mogelijk voor dat extra resultaat zorgen.”

De ondersteunende rol van de fysiotherapeut aan de podotherapeut

De samenwerking gebeurt natuurlijk ook andersom. De patiënt heeft dan al zolen of is voor een klacht bij de podotherapeut geweest, maar de behandeling blijkt soms nog niet het gewenste resultaat op te leveren. In dat geval kan de fysiotherapeut van aanvulling op het werk van de podotherapeut zijn.

Inge vervolgt dat er veel gevallen zijn waarin ze de overduidelijke meerwaarde van de podotherapeut ondersteunend aan de fysiotherapeut ziet. Zo zijn er een aantal patiënten met een nieuwe heup onder behandeling (geweest) met een beenlengteverschil. Deze patiënten zijn uiteindelijk doorgestuurd naar de podotherapeut om te kijken of er een aanpassing gedaan kon worden aan het beenlengteverschil, bijvoorbeeld met behulp van een steunzool.

Een ander voorbeeld is een fietser met heupklachten, welke onder behandeling was. Deze patiënt is in eerste instantie behandeld vanuit de heup, waar zeker wat spanning op te vinden was. De patiënt in kwestie had voornamelijk klachten met fietsen. Uiteindelijk is er een fietsanalyse gedaan bij de podotherapeut. Op basis van de analyse is de voetstand toen gecorrigeerd met een zool. De fietser heeft nu geen klachten meer na ondersteuning van de podotherapeut.

“De samenwerking tussen de fysiotherapeut en de podotherapeut leidt in veel gevallen tot een geoptimaliseerd resultaat, in de vorm van een goed én een blijvend herstel waarin de klachten dus niet terugkeren.”

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot