Voetklachten bij diabetes

De diabetische voet vraagt een speciale voetzorg. Door verhoogde suikerwaardes in het bloed kan de isolatie van de zenuwuiteinden aangetast worden en kan het gevoel in de voet verminderen. Hierdoor worden drukplekken, eeltpitten en wondjes door bijvoorbeeld drukpunten in de schoen niet op tijd opgemerkt. Dit verminderde gevoel wordt ook wel neuropathie genoemd.

Controle

Bij diabetes is het belangrijk om de voeten regelmatig te laten controleren op basis van de simm’s classificatie. De uitslag van de testen en factoren, zoals vaatlijden en wondjes die niet goed genezen, bepaalt welk zorgprofiel wordt vastgesteld. Dit bepaalt vervolgens de frequentie van controle door de diabetische verpleegkundige of podotherapeut in samenwerking met de huisarts of specialist.

Simm's classificatie Risico profiel Controle frequentie
0 Geen verlies protectieve sensibiliteit (PS) of perifeer arterieel vaatlijden (PAV) 1 x 12 maanden
1 Verlies PS of PAV zonder tekenen van lokaal verhoogde druk 1 x 6 maanden
2 Verlies PS in combinatie met PAV en/of tekenen van lokaal verhoogde druk 1 x 3 maanden
3 Ulcus of amputatie in voorgeschiedenis 1 x 1-3 maanden
Actief ulcus Actief ulcus, ontsteking aanwezig Dagelijks

Verminderd gevoel (neuropathie)

Neuropathie is het verminderde gevoel door schade aan de isolatie van de zenuwuiteinden van de voet. Dit verminderde gevoel wordt op volgende manieren getest:

  • De oppervlakkige sensibiliteit (gevoel) wordt getest met een monofilament (een draadje met een buigwaarde van 10 gram) op diverse punten onder de voet. Wanneer er een punt niet gevoeld wordt is er een risico.
  • De diepe sensibiliteit (gevoel) wordt met een stemvork getest. Het gevoel is verminderd wanneer de trillingen minder sterk of korter dan 10 seconden gevoeld worden. Wanneer de diepe sensibiliteit verstoord is wordt het lopen instabieler doordat de prikkels niet meer goed worden verwerkt. Dit heet ook propriocepsis. Propriocepsis is het systeem van receptoren in de huid, pezen en spieren waardoor men zich bewust wordt van de standen en standsveranderingen van het eigen lichaam. Samen met visuele informatie en het evenwichtsorgaan is propriocepsis de basis voor de besturing van het bewegingsapparaat.
  • De doorbloeding wordt getest door het voelen van pulsaties(slagader) of met een doppler. Door een slechte doorbloeding kan de genezing van wondjes verminderen en de huid wordt kwetsbaar en de nagels van minder goede kwaliteit.

Voetklachten bij diabetes

Limited joint mobility (verminderde beweeglijkheid van gewrichtskapsel)

Bij verminderde beweeglijkheid van gewrichtskapsel wordt er gekeken naar standsafwijking (bijvoorbeeld hamertenen en voetstand) en beweeglijkheid van de gewrichten. Bij het onderzoek wordt gekeken of er druk aanwezig is tijdens de afwikkeling. Hierdoor kunnen er op tijd risico's gesignaleerd worden en d.m.v. een zool drukvrij gelegd worden.

Preventie is hierbij heel belangrijk. Soms lijkt het wat overdreven maar een open wond of amputatie van een teen is daardoor te voorkomen.

Welke zorgprofessional

Instrumentele behandeling en controle wordt vergoed vanuit de ketenzorg in de basisverzekering (zonder eigen risico). De podotherapeut beoordeelt welke instrumentele behandeling de medisch pedicure kan geven in het project.

Voor het aanmeten van steunzolen, ortheses, schoenadvies en zorgschoenen kunt u naar de (register) podoloog of podotherapeut. De vergoeding van ortheses en steunzolen wordt geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering (geen eigen risico).

Schoenadvies

Bij het kopen van schoenen is het belangrijk de schoen goed te passen in de lengte en de breedte en hoogte van de teenbox bij het verminderde gevoel. Denk hierbij aan hamertenen en druk op de binnen en buitenzijde van de voorvoet. Een goede schoenenzaak kan u hierin adviseren. Vermeld hierbij altijd dat u diabetes heeft.

Als er een uitneembaar voetbed in de schoen zit kunt u dat eruit halen en op het voetbed gaan staan. Zo kunt u zelf ook bekijken of u nog ruimte over hebt. Het is belangrijk dat er een overmaat (extra ruimte bij de tenen) is van minstens een halve duimbreedte (bij kinderen, i.v.m. groeien, een hele duimbreedte).

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten bij diabetes? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door RiaFlokstra. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 oktober 2023

    Teenpijn na een onschuldig stootje

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 05 oktober 2023

    De juiste schoenmaat is belangrijk

    Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek