Verklein de kans op een blessure

De Nijmeegse Vierdaagse zijn prachtige wandelroutes van 30-40 en 50 km per dag. En dat is niet zo maar wat! De uitdrukking “de dood of de gladiolen” wordt dan ook vaak gezegd. Om de kans op een blessure te verkleinen is het daarom wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Naast het op tijd beginnen met een wandelschema, geef ik je graag een aantal praktische tips!

Voorbereiden voor de Nijmeegse Vierdaagse

Praktische tips

Goed passende schoenen

Zorg ervoor dat je goed passende schoenen hebt. Schoenen moeten goed ingelopen worden. Controleer of de hak en/of zool niet scheef afslijt. Door de achterkant van de schoen te inspecteren kun je controleren of je versterkt naar binnen (pronatie) of naar buiten (supinatie) zakt.

Niet goed passende sokken kunnen irritatie, blaren, drukpunten en/of schuurplekken veroorzaken. Investeer dus in goede wandelsokken, ze zijn best prijzig maar verdienen zich weer dubbel en dwars terug en geven minder klachten tijdens het lopen.

Insmeren met kamferspiritus

Heb je snel blaren of een weke huid door zweetvoeten? Smeer dan minimaal 4 weken voor de wandeltocht je voeten in met kamferspiritus. Kamferspiritus zorg ervoor dat de huid harder en stugger wordt.

Therapiesokken

Therapiesokken kunnen de pijn onder de bal van de voet, boven de tenen of een pijnlijke knokkel van de hallux valgus verlichten.

Wandelwol

Wandelwol kan ook een uitkomst zijn voor drukplekken, likdoorns, blaren, zweetvoeten en branderige voeten.

Voetverzorging

Verzorg je voeten goed. Kijk ook even naar mijn blog “hoe verzorg ik mijn voeten”.

Eeltbehandeling

Heb je te veel eelt, een likdoorn, kloof of een wratje op je voet? In een aantal gevallen kan de (register) podoloog of podotherapeut je een instrumentele behandeling geven of doorverwijzen naar een pedicure.

Vind een praktijk

Loop niet te lang door met pijn aan je voeten. Voetklachten gaan vaak niet vanzelf over, bezoek daarom een Podozorger. Soms zijn de voetklachten makkelijk te verhelpen met bijvoorbeeld steunzolen. We kunnen je helpen met voettrainingen- en/of rekoefeningen voor de kuiten en voeten of informatie geven voor het tapen van de voet. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen