Een zeldzame aandoening kan ook voorkomen

Ze is tweeëntwintig en vol met ambitie. Ze hockeyt op een behoorlijk niveau, is net verhuisd naar de grote stad en werkt, net als veel studenten, in de horeca. “Niet zomaar een kroeg maar een sterrenrestaurant waar veel BN’ers komen!” Haar ogen twinkelen. “Ik ga advocaat worden en een hele goede…”

Een vage of diffuse pijn is moeilijk aan te wijzen

Als de podoloog haar vraagt aan te wijzen waar de pijn zit, vindt zij dat lastig. “Hier bij mijn grote teen en hier een beetje naar achteren” probeert ze de plaats aan te duiden. Hockeyen gaat nog wel maar na een avond werken is de pijn behoorlijk aanwezig. Bij normale dagelijkse bezigheden valt de pijn wel mee.

De podoloog onderzoekt de voet, doet verschillende functietesten en onderzoekt de voet ook met behulp van een echoapparaat. Omdat de echobeelden geen afwijkingen laten zien besluit de podoloog de huisarts om een röntgenfoto te vragen.

Meloreostose

Als een paar dagen later de uitslag van de röntgenfoto er is brengt deze geen goed nieuws: Meloreostose. Een uiterst zeldzame aandoening die de diffuse pijnklachten veroorzaakt. Hoe zeldzaam een ziekte ook is, hij kán voorkomen…

Röntgenfoto van meloreostose
De röntgenfoto van de jonge vrouw laat meloreostose zien

Wat is meloreostose?

Meloreostose is een zeer zeldzame bindweefselaandoening en wordt gekenmerkt door een scleroserende botdysplasie. Dat wil zeggen dat er verdichting van het bot optreedt alsmede vormafwijkingen. Meestal beperkt tot één zijde van het lichaam. De aandoening komt het meest voor in de pijpbeenderen van de ledenmaten maar kunnen ook de voet betreffen zoals in dit geval.

Diagnose van meloreostose

De ziekte wordt vaak gediagnosticeerd voor de leeftijd van 20, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Patiënten kunnen variëren van asymptomatisch (geen klachten) tot en met pijn, stijfheid, gewrichtscontracturen (afwijkende stand van een gewricht).

Symptomen van meloreostose

Meestal zijn de eerste verschijnselen pijn (van dof tot scherp en indringend), stijfheid en beperking van de gewrichtsbeweging. Pijn is aanwezig in bijna alle gevallen en verergert gewoonlijk door activiteit, maar is zelden constant. Omdat de aandoening zo zeldzaam is wordt hij nog wel een gemist.

Behandeling van meloreostose

Er is helaas geen behandeling voor meloreostose. Het doel van de behandeling is de pijn te verlichten, misvorming te corrigeren en de beweging van de getroffen botdelen te herstellen. Soms in het uiterste geval moet er chirurgisch worden ingegrepen.

Omdat de aandoening zeer zeldzaam is (en zeker in de voet) besloot de podoloog een manueeltherapeut bij de behandeling te betrekken. Qua zooltherapie werd gekozen voor een goede ondersteuning van het voetgewelf en een extra goede afwikkelvoorziening zodat de voet werd ontzien. Ook is het advies gegeven om de belasting te verminderen. Dat hield in dit geval in om zittend werk te zoeken.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek