Wat is een platvoet?

Een platvoet is simpel gezegd een platte voet. De boog aan de binnenkant van de voet, is bij een platvoet, ingezakt of verdwenen. Voeten zijn er in verschillende vormen en maten. Het is dan ook lastig om een grens te trekken wanneer een voet een platvoet is. Wij spreken over een platvoet bij een platte voet die klachten geeft.

Platvoet bij volwassenen

Ongeveer 10% van de volwassenen heeft een platvoet. Een platvoet geeft vooral klachten als de voet eerst normaal was, maar in de loop der jaren platter is geworden.

Voorbeeld van een platvoet

Soepele en stugge platvoeten

Bij platvoeten wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten: soepele en stugge platvoeten. De holling onder de voet wordt, bij een soepele platvoet, weer zichtbaar als u op uw tenen gaat staan. Een stugge platvoet is stijf en blijft daarentegen ook plat als u op uw tenen staat.

Soepele platvoet

Stugge platvoet

Is een platvoet altijd slecht?

Een platvoet is niet altijd slecht. Niet iedereen ervaart klachten en veel mensen kunnen met platvoeten alles doen, ook een staand beroep uitvoeren of sport beoefenen. Een 'goede' platvoet is links en rechts hetzelfde, pijnloos en soepel. Ook wordt een een goede platvoet niet erger in de loop van de tijd.

Oorzaken platvoeten bij volwassenen

Een platvoet bij volwassenen wordt vaak veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals:

 • Reumatoïde artritis;
 • Aangeboren stugge platvoet;
 • Artrose van de voet;
 • Neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld verlammingen of spasticiteit;
 • Ingezakte voet door zenuwschade (Charcot voet);
 • Ingezakte voet door een pees aan de binnenkant van de voet die niet meer goed werkt.

Klachten platvoeten bij volwassenen

Een platvoet die pijnklachten geeft, doet dat meestal aan de binnenzijde van de voet. Bij een voet die erg scheef staat kan ook de buitenkant van de enkel pijn doen, doordat het hielbot tegen de buitenenkel knelt. Andere veel voorkomende klachten zijn het scheef afslijten van de schoenen, moeheid aan de binnenkant van de voet en zwelling bij normaal belasten.

Diagnose platvoeten bij volwassenen

Tijdens een lichamelijk onderzoek bepaalt de specialist of u een soepele of een stugge platvoet heeft. De specialist onderzoekt dan de stand van de voet en de kracht van de spieren. Ook wordt uw huid onderzocht op eeltplekken, verdikkingen en verkleuringen, dit kan informatie geven die belangrijk is voor de behandeling.

Naast lichamelijk onderzoek, maakt uw specialist vaak een röntgenfoto om te beoordelen waar in de voet het probleem zich voordoet.

Behandelingen platvoeten bij volwassenen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen bij platvoeten richten zich op klachten verminderen en voorkomen dat klachten erger worden. Uw behandeling kan onder andere bestaan uit:

Operatief

Als de niet-operatieve behandeling niet voldoende helpt, kan het nodig zijn om te opereren. Welke operatie gedaan wordt, hangt af van de oorzaak en de ernst van de platvoet. In het ergste geval moeten de betrokken gewrichten worden vastgezet door middel van een triple artrodese. In lichtere gevallen kan een standsverandering van het hielbeen met een verplaatsing van een pees uitkomst bieden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw